Turvaseksivalistusta myös eläkeläisille

Ylen 10.3. julkaistussa jutussa kerrottiin, kuinka Etelä-Karjalassa vanhemmat henkilöt ovat lisääntyneessä määrin saaneet HIV-tartunnan ulkomaan matkoilta. Nyt tulisi muistaa turvaseksin valistuksen tärkeys! Turvaseksivalistus on Suomessa erittäin hyvää, mutta enimmäkseen kohdistuu nuoreen väestöön. Ei HI-virus valitse kantajakseen vain nuorta seksielämältään aktiivista usean seksikumppanin kanssa olevaa henkilöä. HIV voi tarttua keneen tahansa. Siksi on tärkeää, että seksitautien tartuntateistä ja niiden ehkäisystä puhutaan avoimesti kaiken ikäisille.

Jokainen henkilö on seksuaalinen olento eikä se keneltäkään häviä. Seksuaalisuus ja sen toteuttaminen on yksilöllistä ja toki ne muuttavat muotoaan ikääntyessä ihan jo fyysisten muutosten myötä, mutta halu toteuttaa seksuaalisuutta ei laske sitä myötä kuin ikää tulee lisää. Kuinka moni meistä arvelee olevansa juuri oma itsensä iästä riippumatta. Kyllä minä aion olla seksuaalisesti viriili niin pitkään kuin kykenen. Ja vielä senkin jälkeen, kun mikään kehonosani ei toimi, tulen olemaan mielessäni seksuaalisesti aktiivinen. Sitä, että mummot ja papat haluavat harrastaa omanlaistaan seksiä, ei pidä kauhistella eikä ihmetellä. Muistetaan tämä, kun kohdataan iäkkäämpiä ihmisiä missä tahansa työssä ja tilanteessa.

Seksitautivalistus on nykypäivänä hyvin erilaista kuin 1900-luvun alussa tai puolivälissä. Seksuaalisuudesta ja seksistä vapaasti puhuminen on ollut sallittua vasta hyvin lyhyen aikaa. Vaikka esimerkiksi nykyisenkaltainen kondomi tulikin Suomen markkinoille 1930-luvulla ja e-pilleri 1960-luvulla, ei seksiin liittyvä mystisyys tai häpeä poistunut samaa vauhtia. Ne jopa elävät yhä joissakin seksiin liityvissä asenteissa ja keskusteluissa. Seksitaudeista valistaminen sai tuulta 80-luvulla HI-virustartuntojen lisäännyttyä, mutta tuolloinkin valistuksessa oli vahvasti pelottelun maku. Nykyään seksivalistuksessa on positiivinen ote unohtamatta tärkeintä: Miten me kaikki voidaan suojautua seksitaudeilta.

Käy testaamassa omaia seksitautitietojasi Kondomiajokortti-kyselyssä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s