Mikä on Sinun HIV-status?

Maailman AIDS päivää vietetään 1.12. Punaisen nauhan päivällä halutaan lisätä tietoa HIV:sta nykypäivänä ja tukea ihmisiä, joiden elämään kuuluu HIV.

Ensimmäisestä HIV:n toteamisesta Yhdysvalloissa on kulunut 35-vuotta. Tauti sai nopeasti kauhun kasvot ja sen maine varmana kuolemana elää yhä edelleen. HIV-lääkitys on kehittynyt valtavasti ja sen avulla HIV-positiivinen henkilö voi elää samalla tavalla kuin -negatiivinen henkilö ja heidän molempien eliniän ennuste on samaa luokkaa. Silti HIV:n stigma elää yhteiskunnassamme hyvin vahvana niin sosiaalisissa ympäristöissä kuin terveydenhuollon ammattilaisten keskuudessa. Päivitetyn ja oikean tiedon lisäämisellä voidaan vaikuttaa ihmisoikeuksien toteutumiseen myös HIV-positiivisten ihmisten kohdalla.

HI-virus ei tartu helposti. Se ei tartu ruoan tai juoman välityksellä, uimahallista, hyttysten välityksellä, syljen, kyynelten, virtsan tai ulosteen välityksellä, suutelemalla, koskettamalla eikä terveen ihon läpi. Suomessa HI-viruksen yleisin tartuntareitti on suojaamaton seksi. Turvaseksi tulisi muistaa niin emätin- ja anaaliyhdynnässä kuin suuseksissäkin. HI-virus voi tarttua positiiviselta äidiltä lapseen raskauden, synnytyksen tai imetyksen aikana, mutta sen riski on Suomessa nykyään hyvin pieni. Suomessa HI-virustartuntoja veren- tai elinsiirtojen yhteydessä ei ole todettu vuoden 1985 jälkeen. Ruiskuhuumeet ovat myös yksi viruksen tartuntareitti. Nykyään HIV-positiivisia naisia on yhtä paljon kuin miehiäkin

Oletko sinä HIV-positiivinen vai -negatiivinen? HIV:n toteaminen on meillä Suomessa nopeaa ja helppoa verinäytteestä. Oman terveysaseman kautta tulisi päästä testiin nimettömänä ja maksuttomasti. Lisäksi opiskelijaterveydenhuollon, seksitautien poliklinikan tai työterveyshuollon kautta voi hakeutua testattavaksi. HIV-tulos on luotettava, kun mahdollisesta tartunnasta on kulunut kolme kuukautta. Toisinaan testiin pääsemisen helppous ei toteudu johtuen HIV:iin liittyvistä ennakkoluuloista ja vanhentuneista tiedoista, joita esiintyy yhä myös terveydenhuollon ammattihenkilöiden keskuudessa. Tämän vuoksi esimerkiksi ammattitaitoa ylläpitävien koulutuksien kautta on tärkeää jakaa ajantasaista tietoa HIV:sta.

HIV:n hoito on Suomessa maksutonta, johon kuuluu lääkityksen lisäksi taudin etenemisen seuranta. Nykytietämyksellä HIV-lääkitys on elinikäinen. Oikeanmukaisella lääkityksellä HI-viruspartikkeleiden määrä voidaan saada niin alhaiseksi, että henkilö pysyy terveenä eikä hän tartuta virusta eteenpäin. HIV:n estolääkitystä voidaan käyttää esimerkiksi neulapistostapaturman jälkeen ja Yhdysvalloissa on käytössä myös HIV:n suojalääkitys.

Suomessa todetaan joka vuosi noin 150-200 HIV tartuntaa. Kaikista paras tapa vähentää HIV:n esiintyvyyttä on jakaa oikeaa tietoa HIV:sta, varmistaa oma HIV-status ja muistaa turvaseksi.

Lue lisää HIV:sta maailman Aids päivä, Hiv-tukikeskuksen ja Positiiviset ry:n sivuilta.